"Du grønne, glitrende tre, god dag" er en tradisjonell og kjær norsk julesang som hvert år lyder i mange hjem og samlinger rundt jul

«Du grønne, glitrende tre, god dag» er en tradisjonell og kjær norsk julesang som hvert år lyder i mange hjem og samlinger rundt jul. Denne sangen er kjent for sin varme og koselige atmosfære, og den hyllester det ikoniske juletreet, et sentralt symbol i julens feiring.

Sangen ble opprinnelig skrevet av den norske presten og salmedikteren Gustav Jensen, født i 1845. Teksten til «Du grønne, glitrende tre, god dag» ble første gang publisert i 1879, og siden da har den blitt en integrert del av den norske juletradisjonen. Melodien er en tradisjonell folketone, som passer perfekt med Jensens poetiske og bildeskapende tekst.

I sangen beskrives juletreet på en måte som fremkaller bilder av julefred og familiens samling rundt treet. Den uttrykker glede og takknemlighet over de enkle, men betydningsfulle tradisjonene som omgir juletreet – fra de glitrende dekorasjonene til de dyrebare minnene som deles i dets nærvær.

«Du grønne, glitrende tre, god dag» er mer enn en julesang; den er et kjært minne og en del av det kulturelle stoffet i Norge, som bringer med seg en følelse av nostalgi og hjemlig varme. Hvert år synges denne sangen i norske hjem, skoler og kirker, og minner oss om viktigheten av tradisjon og samhold i julen.

Sangtekst:

Du grønne, glitrende tre, god dag
Velkommen, du som vi ser så gjerne
med julelys og med norske flagg
og høyt i toppen den blanke stjerne
Ja, den må skinne, for den skal minne
oss om vår Gud
oss om vår Gud
Den første jul i et fremmed land
sin store stjerne Vårherre tente
den skulle vise vår jord at han
den lille Jesus til verden sendte
I stjerneglansen gikk engledansen
om Betlehem
om Betlehem
Om Jesusbarnet fortalte mor
så mang en aften vi satt her hjemme
vi kan hans bud og hans milde ord
vi vet at aldri vi dem må glemme
Når stjernen skinner, om han oss minner
vårt juletre
vårt juletre