Dette er en morsom lek hvor både store og små kan være med. Leken starter med at man har en gruppe deltagere og noen stoler, én stol færre enn antall deltager. Stolene settes i en sirkel som vender utover, og deltagerne står i sirkel like utenfor den.

Det trengs en person som ikke deltar i leken til spille innspilt musikk eller et musikkinstrument. Denne starter musikken og deltagerne marsjerer rundt stolene. Den som leder leken slår så av musikken, og det er om å gjøre for deltagerne å forte seg og sette seg ned på en av stolene. Den spilleren som er igjen uten en stol elimineres fra spillet, og en stol fjernes slik at det alltid vil være en stol færre enn det er deltagere. Musikken startes igjen og syklusen gjentas til det bare er én spiller igjen i spillet, og som dermed vinner.

Det finnes også andre versjoner av leken som kan være like morsomme. I stedet for å bruke stoler, kan deltagerne sette seg på bakken når musikken stopper; den siste til å sette seg blir eliminert. Eller man kan la være å eliminere deltagere og kun fjerne en stol for hver gang musikken stopper. Alle deltagerne må dele på de stolene som er igjen, noe som bare blir morsommere og morsommere etterhvert som det blir færre stoler.

Ekstremstolleken: Denne fungerer på samme måte som den tradisjonelle stolleken, men før deltagerne setter seg ned må de fullføre en oppgave som den som leder leken oppgir før hver runde. Dette kan for eksemel være å gjøre fem hopp, legge seg på gulvet, o.s.v.

For eksempel før du sitter i en stol, må spillerne gjøre fem hopping knekt eller løpe og berøre veggen. En annen variant er å ha spillere hoppe, hoppe, gå baklengs, eller danse mens de går rundt stolene.