Gjemsel

Foto: Ken Bosma

Denne leken er nok alle kjent med og er sannsynligvis minst like gammel som menneskeheten selv.

Til og med blant mange dyreunger er denne leken en del av oppveksten, men da gjerne i litt mindre ordnede former og med færre regler enn når barna våre leker leken:-)

Leken går ut på at alle barna – bortsett fra ett – gjemmer seg.

Det barnet som ikke gjemmer seg, “står”, og skal finne alle de andre barna som har gjemt seg.

Den første som “står” velges ut ved trekning, f.eks. ved å trekke strå, eller ved elling. I senere omganger, er det den som ble funnet først i forrige omgang som “står”.

Den som “står” snur seg mot en vegg og skjuler øynene, mens han/hun teller sakte til (vanligvis) 50, slik at han/hun ikke ser hvor de andre barna gjemmer seg. Når barnet er ferdig med å telle, roper han/hun: “Den som ikke har gjemt seg nå, må stå”, før han/hun snur seg. Da vet de andre barna at den som “står” er ferdig med å telle og vil begynne å lete.

Leken (omgangen) fortsetter til alle barna er funnet, eller til den som “står” gir opp.

Det finnes mange varianter av gjemsel man kan prøve for å gjøre leken morsommere. Man kan for eksempel leke i mørket slik at den som “står” må føle og lytte seg frem til de som gjemmer seg. En annen variant er at den som “står” må gå hånd i hånd med de barna han/hun finner slik at det etter hvert er en lang rekke med barn som leter etter de barna som fortsatt ikke er funnet.

Foto: Ken Bosma