«Nå tennes tusen julelys» er en stemningsfull og rolig julesang som har en spesiell plass i hjertet av den skandinaviske juletradisjonen. Sangen er kjent for sin vakre melodi og dype, meditative tekst som reflekterer over julens åndelige betydning og lysenes symbolikk i mørketiden.

Sangen ble opprinnelig skrevet på svensk av Emmy Köhler i 1898 under tittelen «Nu tändas tusen juleljus». Köhler, som var en svensk lærer, forfatter og salmedikter, skapte en tekst som fanger essensen av julens budskap om håp og fred. Den norske versjonen av sangen er en direkte oversettelse fra svensk og har beholdt den opprinnelige melodien og ånden i Köhlers tekst.

Melodien til «Nå tennes tusen julelys» er enkel, men uttrykksfull, og komplementerer teksten på en måte som fremhever sangens åndelige og reflekterende kvaliteter. Sangen er blitt en viktig del av julefeiringen i Skandinavia og synges ofte i kirker, skoler og hjem. Den har en spesiell evne til å skape en atmosfære av ro og ettertanke, noe som gjør den til en favoritt for mange i en ellers travel og festlig sesong.

Gjennom årene har «Nå tennes tusen julelys» blitt et symbol på håpet og lyset som julen bringer, spesielt i de mørke vintermånedene i Norden. Den fortsetter å være en kilde til inspirasjon og indre fred for mange, og en påminnelse om julens dypere betydning.

Sangtekst:

Nå tennes tusen julelys
Det stråler rundt vår jord
Og himlens stjerner blinker ned
Til liten og til stor
Og over land og by i kveld
Går julens glade bud
Om han som fødtes i en stall
Vår Frelser og vår Gud
Du stjerne over Betlehem
Send dine stråler ned
Og minn oss om at julens bud
Er kjærlighet og fred
Til hver et fattig hjerte send
Et lystreif ifra sky
Så finner det den rette vei
Og det blir jul på ny

E. Køhler

Legg igjen en kommentar