I hjertet av den norske juletradisjonen ligger en melodi som har fylt hjem og kirkerom med sin stille majestet i generasjoner.

I hjertet av den norske juletradisjonen ligger en melodi som har fylt hjem og kirkerom med sin stille majestet i generasjoner. «Glade jul», kjent globalt som «Stille Nacht» eller «Silent Night», er en sang som fremkaller essensen av julens fred og stillhet. Med sin milde og meditative melodi, bærer denne sangen et budskap om håp og ro som har gjenklang langt utover Norges grenser.

Sangen ble opprinnelig skrevet av Joseph Mohr med melodi av Franz Xaver Gruber i Østerrike i 1818, men har siden vandret over kontinenter og kulturer, blitt en av de mest kjente og elskede julesangene i verden. Den norske versjonen, «Glade jul», oversatt av Gustav Jensen, inviterer til refleksjon og samhørighet, og er en integrert del av den norske julefeiringen.

«Glade jul» synges ofte i det stemningsfulle skjæret fra levende lys, og fremkaller bilder av en hvitkledd vinternatt under nordlysets spill. Dens enkle, men kraftfulle tekst taler om natten da stjernen lyste over Betlehem, og verdensfreden syntes å senke seg over den sovende jord. Sangen har en unik evne til å bringe sammen mennesker av alle aldre og bakgrunner, til å stoppe opp og huske på julens sanne betydning.

Når nordmenn samles for å synge «Glade jul», er det med en felles forståelse av at julen er en tid for fred, for familie, og for å feire lys i vintermørket. La oss huske på de gamle ordene og melodiene som har båret gjennom tidene, og la «Glade jul» fylle våre hjerter på nytt denne juletiden.

Sangtekst:

Glade jul, hellige jul!
Engler daler ned i skjul.
Hit de flyver med paradisgrønt;
hvor de ser hva for Gud er skjønt,
lønnlig iblant oss de går
lønnlig iblant oss de går
Julefryd, evige fryd,
hellig sang med himmelsk lyd!
Det er engler som hyrdene så
dengang Herren i krybben lå,
evig er englenes sang
evig er englenes sang
Salig fred, himmelsk fred
toner julenatt her ned.
Engler bringer til til store og små
bud om ham som i krybben lå.
Fryd deg hver sjel han har frelst