Hvem Er Egentlig Julenissen?

Når de fleste av oss tenker på julen så tenker vi på gamle tradisjoner og nasjonale verdier, men faktisk er Julenissen en av de mest internasjonale og multikulturelle symbolene vi har.

Julenissen, slik vi kjenner ham i dag, ble skapt av den amerikanske leskedrikkprodusenten Coca Cola på begynnelsen av 1900-tallet og er en blanding av den nordiske nissen og den tyrkiske helgenen, Sankt Nicholas. Nicholas levde på 1100-tallet og hadde rykte på seg for i hemmelighet å reise rundt og gi gaver til trengende.

Men nissen på låven er en hel-nordisk tradisjon og han var gjerne en lunefull fyr. Grøten man satte ut var en “bestikkelse” for at nissen skulle la folk og fe være i fred. Det var med andre ord folk som ga nissen gaver og ikke den andre veien slik det er idag!

Men i dag kjenner vi Julesnissen som en godslig, rund kar med langt hvitt skjegg, ikledd sin røde og hvite nissedrakt. Med hjelp fra alvene sine, lager han leker og godterier til alle verdens barn, eller i hvertfall til de som har vært snille i det året som har gått. Ved hjelp av sin slede trukket av åtte eller ni reinsdyr, reiser han verden rundt og deler ut gaver til alle, fattige som rik.

Leave a comment