Julenissen

Bjelleklang

«Bjelleklang», også kjent internasjonalt som «Jingle Bells», har en interessant historie som strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet. Sangen ble opprinnelig skrevet av James Lord Pierpont i 1857 og het opprinnelig «One Horse Open Sleigh». Den ble først publisert under dette navnet.

Til tross for at den i dag er en ikonisk julesang, ble «Jingle Bells» opprinnelig skrevet til å feires under Thanksgiving i USA. Det er også verdt å merke seg at sangen ikke nevner julen spesifikt i sine tekster, men har blitt synonymt med ferien på grunn av sin vinterlige tematikk og festlige stemning.

I årenes løp har «Jingle Bells» blitt en av de mest gjenkjennelige og mye sunget julesangene over hele verden, tilpasset i ulike kulturer og språk. Sangen har også blitt spilt inn av et utall artister i en rekke forskjellige stiler, noe som videre understreker dens tidløse appell og universelle popularitet. Opprinnelsen til den norske versjonen av sangen er ikke kjent.

Interessant nok har «Jingle Bells» også oppnådd en slags historisk status i romfartsverdenen. Den ble den første sangen som ble sendt fra verdensrommet, da astronautene Tom Stafford og Wally Schirra sang den mens de var ombord i Gemini 6-romfartøyet i desember 1965, en morsom og uventet bruk av sangen som viser dens allsidighet og evne til å spre glede under ulike omstendigheter.

Sangtekst:

Bjelleklang, bjelleklang over skog og hei
Hør på bjellens muntre klang når Blakken drar i vei
Følg oss ut, følg oss ut over mo og myr
der hvor veien slynger seg i skogens eventyr
Det klinger over heien
en munter melodi
som fuglene i heien
så muntert stemmer i
Bjelleklang, bjelleklang over skog og hei
Hør på bjellens muntre klang når Blakken drar i vei.
Exit mobile version